De Praagse Burcht is zonder twijfel een van de bekendste bezienswaardigheden van Praag. Uitkijkend boven de linkeroever van de Vitava, regeren de opeenvolgende paleizen, torens en torenspitsen van het kasteel het stadscentrum als een imposante vesting die doet denken aan sprookjes. Binnen de muren bevindt zich een fascinerende en gevarieerde verzameling galerieën, musea en historische gebouwen die onderdak bieden aan enkele van de grootste culturele en artistieke schatten van Tsjechië.
Er wordt aangenomen dat de geschiedenis van Praag begon in de 9th eeuw in de Praagse Burcht zelf. Er wordt gezegd dat Prins Borivoi achter deze verandering zat, omdat hij ook opdracht gaf tot de bouw van een paleis, een klooster en drie kerken naast de burcht, naast andere opmerkelijke bouwwerken.
De Praagse Burcht beleefde zijn meest glorieuze dagen van pracht en praal in de tijd van Rudolf II, het laatste huis van Habsburgers die de citadel gebruikten als hun hoofdverblijfplaats. Zelfs na alle invasies en branden die het kasteel heeft doorstaan, zijn torens, zalen, kapellen en kerken uit elk van de beste periodes van de geschiedenis erin geslaagd om te overleven.
Volgens het Guinness Book of Records is de Praagse Burcht ‘s werelds grootste oude kasteel, waarvan de omvang gewoonweg verbazingwekkend en verbijsterend is. Het complex, met een lengte van 570 meter, is meer dan zeven keer zo groot als een voetbalveld. Het gebied waarin het kasteel staat beslaat echter 45 hectare.
De Praagse Burcht is sinds 1918 de officiële residentie van de presidenten van Tsjechië.
Kasteel van Praag in een oogopslag
De Praagse Burcht moest aanzienlijke renovaties ondergaan omdat het bouwwerk zelf zo oud is. Prins Sobéslavy voerde het eerste project uit in de 12th eeuw met meer restauratiewerk na de brand in 1541. De derde restauratie werd uitgevoerd onder het bewind van keizerin Maria Theresia en de citadel onderging zijn laatste renovatie op bevel van president Masaryk in 1920.
De wisseling van de wacht vindt elk uur plaats. Maar de beste tijd voor een bezoek is ‘s middags, wanneer de vlaggen worden uitgewisseld en een muziekkorps een fanfare speelt vanuit de ramen van de Plecnik Hall.
Bezoekers zijn vaak onder de indruk van het contrast tussen het minimalisme van de Plecnik-trap aan de linkerkant en de gouden barokke trapbalustrade aan de rechterkant op het moment dat ze door de hoofdingang van het kasteel lopen.
De voorname binnenplaatsen
Nadat je de ingang bent gepasseerd met aan weerszijden de replica’s van de beelden van de Titanenstrijd van Ferdinand Platzer, word je direct naar de eerste binnenplaats geleid. Hoewel hier niets bijzonders te zien is, vind je hier toch de glorieuze Matthiaspoort, het oudste barokke monument van Tsjechië dat je naar de tweede binnenplaats leidt.
Deze tweede binnenplaats heeft een barokke fontein in het midden samen met een waterput die dateert uit de 17th eeuw met een prachtig ijzeren hek. Hier bevindt zich de Kapel van het Heilig Kruis die is ondergebracht in de voormalige sacristie van de Sint-Vituskathedraal, waar nu een cadeauwinkel is gevestigd. Je vindt hier ook de Rudolph Galerij en de Spaanse Zaal, die beide gereserveerd zijn voor de staatsrecepties.
Er is ook de Galerij van Schilderijen van het Kasteel van Praag in de renaissancestallen van de tweede binnenplaats. Het toont een deel van de collectie van de Habsburgers die begon in 1650, met stukken van Titiaan, Tintoretto en Rubens.
Een majestueuze kathedraal in een kasteel
Zodra je de tweede binnenplaats verlaat, word je begroet door de gevel van de gotische Sint-Vituskathedraal waarvan de eerste steen in 1344 werd gelegd door keizer Karel IV zelf.
Als je nog wat tijd over hebt en geen last hebt van claustrofobie, mis dan niet de kans om de Grote Zuidertoren te beklimmen die 96 meter hoog is. Op het moment dat je de top bereikt, zie je het schilderachtige uitzicht als beloning voor de moeite die je hebt gedaan.
Grote schatten wachten op je in de kathedraal, waaronder de kroonjuwelen van de koningen van Bohemen, de kapel van St Wenceslaus, het Mausoleum en het Koninklijk Oratorium, het graf van St Johannes van Nepomuk en het graf van St Vitus.
Je herkent de derde binnenplaats van het kasteel meteen aan de granieten monoliet die is gemaakt om de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog te herdenken. Dit is ook de plek waar je de replica van het bronzen beeld van het standbeeld van St George kunt vinden. Je ziet hier ook het Oude Koninklijke Paleis dat dateert uit 1135, evenals de Vladislav Hall die dienst doet als de plek waar alle presidenten van Tsjechië werden beëdigd.
Onder het Oude Koninklijke Paleis bevindt zich een vitale collectie kunstvoorwerpen die verband houden met de geschiedenis van het kasteel, waaronder het maliënkolder en de helm van St. Wenceslaus, kroonjuwelen en verluchte manuscripten. Verschillende schaalmodellen van het kasteel zijn hier ook ondergebracht.
De kruittoren
Je ziet het gelijknamige klooster en de basiliek op het aangrenzende St George’s Square en de kruittoren die eind 15th eeuw werd gebouwd als verdediging van het kasteel. Hierna bereik je George Street, de weg die begint bij de Sint-Jorisbasiliek en die helemaal naar de oostelijke poort van het kasteel leidt.
Onderweg kom je ook Golden Lane tegen, de mooie geplaveide straat. Sommige van de kleurrijke huizen in deze straat dienden als huis voor Franz Kafka en Jaroslav Seifert, de Nobelprijswinnaar voor literatuur.
Aan het ene uiteinde staat de Daliborka-toren. Deze ronde toren diende als gevangenis voor Dalibor van Kozojedy, die de boerenrevolutie van 1498 steunde. Als je nog wat tijd over hebt, zie je ook tal van historische gebouwen die je niet mag missen.
Inpakken
De Praagse Burcht is een opvallende bezienswaardigheid waar elke toerist op slag verliefd op wordt op het moment dat hij of zij het met eigen ogen ziet. Vanaf het moment dat je voet zet op het complex, ben je klaar om te worden opgenomen in de rijke en gevarieerde geschiedenis.